BUGÜN 7 ARALIK 2023 PERŞEMBE  

 
 
ANA SAYFA

HAKKIMIZDA

HİZMETLERİMİZ

SSS

İLETİŞİM

 
 
 
 SIK SORULAN SORULAR
Kesintisiz Güç Kaynakları Teknik Terimleri

 

 

Kesinti :

Gerilim değerinin bir periyoddan daha uzun süre sıfır olması durumu. Şebeke kesintisi (blackout veya Power

failure)  olarak tanımlanır. Şebeke kesintisi devre kesicilerinin açmasına, güç dağıtım sistemlerinde hataya sebep olur. Bu da bilgisayar ortamında dosyaların bozulmasına , data kayıplarına  ve donanım zararlarına yol açar.

 

Gerilim Çökmesi :

Gerilim çökmesi; gerilimin normal değerinden %80-85 oranında çok kısa süreli (anlık) daha düşük olması olarak tanımlanır. Bu durum bazı cihazların, elektrik motorlarının kapanıp açılmasına (restart) ve ana besleme şalterinin açmasına yol açabilir. Gerilim çökmesi, gerilim yükselmesinde de olduğu gibi data hatalarına , bellek kayıplarına, aydınlatma elemanlarının (lamba, floresan) kırpışmasına ve cihazların kapanmasına yol açar.

 

Gerilim Yükselmesi (Sıçraması) :

Gerilimin normal değerinini %110 üzerinde olması durumu gerilim yükselmesi olarak tanımlanır. Çoğunlukla ağır elektrik cihazlarının kapanmasına yol açmaktadır. Ayrıca data hatalarına, bellek kayıplarına, aydınlatma elemanlarının (floresan. lamba) kırpışmasına ve cihazların kapanmasına yol açar.

 

Düşük Gerilim :

Gerilimin değerinin sürekli düşük olması durumudur. Yaz aylarında şebeke hatlarından ani yüksek bir akım çekilmesi durumunda; şebekenin, ihtiyaç duyulan bu anlık gücü karşılayabilmesi için gerilimi düşürmesi buna bir örnektir. Veya kış aylarında elektrik sarfiyatı arttığından şebeke gerilimi düşer. Bu gibi durumlarda (düşük gerilim) bilgisayar sistemlerinde data bozulmaları, data kayıpları ve donanım arızaları oluşabilir.

 

Yüksek Gerilim :

Şebeke geriliminin birkaç dakika süresince yükselmesi durumudur. Yüksek gerilim; yükün ani olarak azalması durumunda, yüksek güçlü endüstriyel cihazlar kapatıldığında veya kullanılan anahtarlamalar esnasında meydana gelir. Yüksek gerilim data bozulmalarına, data kayıplarına, donanım arızalarına ve genellikle cihazların giriş besleme devreleriyle sonrasında devam eden devre elemanlarına da zarar verir.

 

Anahtarlama Etkisi :

Gerilimde anlık (10 mikrosaniye -100 mikrosaniye) çok yüksek ( 20000 Volta kadar olabilir ) gerilim pikleri oluşması durumudur. Genellikle; şebekede ark yapma veya statik boşalma esnasında meydana gelir. Ana güç sisteminin anahtarlanması esnasında şebekede bozulmalar meydana gelir, bu olay günde birçok defa meydana gelir. Bu da hafıza kayıplarına, data kayıp ve bozulmalarına, sistemde kullanılan komponentlerin yorulmasına (stres) neden olur.

 

Şebeke Gürültüsü :

Radyo frekansı girişimi (RFI) ve Elektromanyetik girişimi (parazit) olarak tanımlanır. Bilgisayar sistem devrelerinde istenmeyen kötü sonuçlar yaratır. Şebeke gürültüsüne yol açan sistemler; elektrik motorları, röleler, motor kontrol cihazları, mikrodalga radyasyon vb. gibi sıralanabilir. RFI, EMI ve diğer frekans problemleri data hatalarına, hafıza kayıplarına, klavye ve sistem kilitlenmelerine yol açar.

 

 

 

 

Frekans Değişmesi :

Normalde kullanılan 50 Hz frekansında meydana gelen dalgalanmalar, değişimlerdir. Bu; Jeneratörlerin düzensiz çalışmasına, frekans güç kaynaklarının dengesiz çalışmasına neden olur. Hassas sistemlerde data bozulmalarına, hard disk bozulmalarına, klavye kilitlenmelerine ve program hatalarına yol açar.

 

Harmonik Bozulmalar :

Genellikle non-lineer yüklerde şebekede meydana gelen bozulmalardır. Anahtarlamalı güç sistemleri (SMPS), hız ayarlı motor  ve motor sürücüleri, fotokopi ve faks makineları non-lineer yüke birer örnektir. Harmonikler genellikle haberleşme hatalarına, ısınma problemlerine ve donanım hasarlarına yol açar.

 

 
 
 
 
 
Powered By Online Merkez

Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Hizmetlerimiz  |  SSS  |  İletişim